2017. január 2., hétfő

Esküvői Tortadísz

Ha már esküvő, akkor megannyi tortadíszt meg lehetne említeni, vicces, romantikus, marcipánból,  fából. akrilból. porcelánból, kristályokból kirakott
Egy kis történet: 

"A történelmi ismereteink szerint Makedóniai Alexandrosz azaz, Nagy Sándor találta fel a tortát (és egyből az esküvőit) akkor, amikor megrendezte az ismert történelem legnagyobb lakodalmi ünnepségét Perzsiában, Szúza városában. A lagzin azonban nem egy férfi és egy nő hagyományos összeesketése történt, hanem nem kevesebb, mint tízezer makedón férfit köteleztek arra, hogy feleségül vegyenek egy-egy perzsa nőt. Kíváncsi lennék, milyen helyszínt választottak az esküvőhöz? Volt e minden lánynak menyasszonyi ruhája? Mindenki kimondta e a boldogító igent?? Erről sajnos nem találtam adatokat..

Az ókorban a katonák napi élelmezési adagként egy darab kb. 60 dkg-os kenyeret kaptak. A kenyér alakja lapos és kerek volt, akkora, mint egy mai átlagos torta. A kenyeret durva őrlésű árpából, rozsból vagy búzából sütötték. A szúzai lakodalom napján azonban a torta gabona, mandula, dió és szárított gyümölcsdarabkák mézes tésztájából készült, félbevágva és betöltve ánizsos, kecsketúrós, mézes krémmel. A tetejét szintén mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették, és fehér nyúzott mandulából mágikus jeleket raktak ki rajta.
Hú, ez még ma is nagyon megállná a helyét! Szerintem bárki szívesen megkóstolná!
középkori esküvői lakomákon már hagyományosnak számított a torta. A vendégek gyakran vittek ajándékba kisebb tortákat, melyeket egymás fölé helyezve tálaltak fel, innen az emeletes torta eredete. A napjainkban divatossá vált emeletes torta eredete a középkori Angliába nyúlik vissza. Ha a pár úgy tudta megcsókolni egymást a torták felett, hogy a sütemények nem dőltek le, biztosítottnak látták a szerencsét és a jólétet. A cukor megjelenésével és elterjedésével, idővel hagyományossá váltak a cukormázzal bevont desszertek is, így született meg az első emeletes torta.A középkorban a fehér esküvői torta nemcsak a menyasszony tisztaságát jelképezte, hanem a családja gazdagságát is kifejezte. Minél tisztább, fehérebb cukrot használtak a torta mázához, annál nagyobb volt az értéke.

A viktoriánus korban úgy tartották, ha egy hajadon lány az esküvői torta egy darabjával a párnája alatt tért nyugovóra, megálmodta jövendőbelijét. Azért el lehet azt képzelni, amint a hajadonok nem eszeik meg a tortaszeletet, hanem elrejtik az abroncsos szoknyájuk redői közé, és “kimenekítik”  a finomságot!
A ’30-as évekig az esküvői torta felvágása a menyasszony első „asszonyi feladata” volt, azonban a cukrászművészet fejlődésével a sütemények egyre termetesebbé, s cifrábbakká váltak, így a piruló ara már nem tudott egyedül megbirkózni a feladattal. Innen ered a hagyomány, mely szerint a tortát, a boldog pár kéz a kézben, közösen vágja fel. Az esküvői fotózás egyik kedvenc képe lehet!" 
Webshopunkban fából készült tortadíszeket ajánlok, ahol bármilyen alakzatot, bármilyen színben kérhető :) http://www.lezerangyal.hu/spl/752291/Tortadisz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése